Regn, lapphandskar och fokus

Igår när vi åkte upp till stadion första gången visade bilen 11 plusgrader. Uppe på stadion var det runt 7. Min erfarenhet säger att om det är 7 grader varmt kommer den mesta nederbörden i form utav regn. Det gjorde den nu också, helt utan hänsyn till oss skidskyttar. Blött och kallt blir det. Dessutom blir spåren enormt sockriga och det är mycket svårt att åka tekniskt rätt.

Men vad gör det? Jag hade upptakt på planeringen och Wolfgang sätter stor vikt vid att planeringen följs. Därav körde jag upptakt. Fyra kilometer hårt med skytte, därefter 4 lugna varv med 8 skytteserier. Det var riktigt svårt att hålla nere pulsen. Därför bestod den lugna delen mest av den halvhårda träningsintensiteten A2 (80% av max).

Idag är det inte riktigt lika varmt ute. Vilket gjorde att det regnet som kom på oss under dagens träningspass övergick till stora blöta lapphandskar som förvandlade allt det gröna runt om till ett vinterlandskap. Dock ett mycket blött sådant. Dessutom var nog vi aktiva lika blöta idag som igår, trots att en stor del av nederbörden var snö.

Mina förhoppningar är att det ska bli ytterligare lite kallare imorgon, även om prognosen talar mot det. Annars kan det bli långa 20 km som väntar under morgondagens distanstävling.

Jag har inte kört många distanstävlingar i min relativt korta skidskyttekarriär. Därför att detta även min första på världscupen. Wolfgangs första tanke var att jag inte skulle köra den. Med 1 minut tillägg per bom finns risken att det kan bli en del minuter. Men samtidigt finns möjligheten till mer erfarenhet, bra skytteträning inför eventuella stafetter och framförallt en hög placering om jag skulle ha skyttet på min sida just den dagen. ”You never know”. Imorgon kanske är min dag? Oavsett vill jag göra skyttedelen bättre än i fredags.

I vanliga fall, kör man på en distans 20 km fördelat på 5 varv som vardera är 4km. Men eftersom det inte finns någon 4km-bana här just nu kommer vi istället att köra 2×3,3km innan första skyttet för att sedan köra 4 stycken 3,3km varv. Det kommer alltså bli ganska mycket åkning innan första skyttet. Jag upplever det så att ju längre varv skidor man åker, desto djupare sjunker man ner i ”ta-ut-sig-träsket”. Det vill säga att hjärnan trubbas av, sinnena försvagas och man tappar fokus. Nästan som om all kraft skulle gå åt till att stå ut den enorma smärtan. Men imorgon gäller det att se till att man kan plocka fram fokus vid alla skytten. Det tycker jag låter som en rimlig målsättning inför morgondagen, fokus.

 

 

IMG_4617

Kommentera

Translate »